Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τούρτα banoffee, η δική μου εκδοχή!




Ξέρω ότι οι πιο πολλές από εσάς αυτή την περίοδο ανησυχείτε για τα κιλά σας και την εμφάνιση του σώματός σας καθώς έφθασαν οι μέρες τη θάλασσας και του καλοκαιριού. Επίσης, είμαι σίγουρη ότι όταν δείτε αυτή τη συνταγή θα μου γράφετε πάλι ότι σας κολάζω μέρες που είναι.
Από προσωπική πείρα και εμπειρία θέλω να σας πω ότι με τα γυμναστήρια και τις δίαιτες της τελευταίας στιγμής δεν κατορθώνετε τίποτα. Για αυτό απολαύστε το καλοκαιράκι σας και τα μπάνια σας και από τον Σεπτέμβρη βάλτε στόχο να καλυτερεύσετε αυτά που σας ενοχλούν επάνω σας. Οι επιλογές της τελευταίας στιγμής είναι αγχωτικές, το άγχος μπλοκάρει το σώμα, τα κιλά δεν πέφτουν και η μελαγχολία είναι προ των πυλών. Αξίζει να χαλάσετε τη διάθεσή σας για κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά μέσα σε ένα μήνα? Για αυτό χαλαρώστε, κάντε το μπανάκι σας και κεράστε τους φίλους τούρτα Banoffe και δροσερό νεράκι.

Υλικά για τη βάση

250γρ σοκολατένια μπισκότα με γέμιση σοκολάτας
125γρ βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά για τη γέμιση

1 μεγάλο κουτί ζαχαρούχο γάλα
2-3 ώριμες μπανάνες (ανάλογα το μέγεθος τους)
300γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
ξύσμα κουβερτούρας

Εκτέλεση

Αφαιρούμε την ετικέτα από το ζαχαρούχο γάλα και όπως είναι το κουτί, χωρίς να το ανοίξουμε ή να το τρυπήσουμε, το βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα. Γεμίζουμε με τόσο νερό ώστε το κουτί να είναι σκεπασμένο. Βράζουμε το ζαχαρούχο γάλα για 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά, δηλαδή αν η εστία σας φτάνει μέχρι το 3 να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο 1. Κατά τη διάρκεια των 3 ωρών, το κουτί πρέπει να είναι συνεχώς σκεπασμένο με νερό οπότε κατά διαστήματα ελέγχουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε η στάθμη να είναι πάντα στο ίδιο σημείο. Μόλις περάσουν οι 3 ώρες, αποσύρουμε από την εστία και με μια λαβίδα πιάνουμε το κουτί διότι με γυμνά χέρια θα καούμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν θα το ανοίξουμε θα έχουμε μία νοστιμότατη καραμέλα γάλακτος.
Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα blender και τα τρίβουμε να γίνουν σκόνη. Αν το blender μας είναι μικρό τότε τα βάζουμε σε δύο δόσεις. Μπορούμε βέβαια να τα θρυμματίσουμε και με τα χέρια. Στην περίπτωση αυτή θα είναι πιο χοντροκομμένα. Ανάλογα τι σας αρέσει, διαλέξτε και την κατάλληλη μέθοδο.
Ώρα να φτιάξουμε τη βάση. Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι. Μπορείτε να το κάνετε και με τη μέθοδο μπεν μαρί αν είστε πιο μυημένοι ζαχαροπλάστες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το μπισκότο ώστε να βραχεί όλο το μπισκότο. Χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι ή στεφάνι το οποίο ρυθμίζουμε σε διάμετρο 20 εκ. Το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και στρώνουμε το μείγμα μπισκότου. Πιέζουμε αρκετά ώστε να ενοποιηθεί καλά η βάση σε όλη την επιφάνεια της.
Κρατάμε 100 γρ από την καραμέλα γάλακτος και το υπόλοιπο το στρώνουμε στη βάση μπισκότου. Στη συνέχεια κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από την καραμέλα.
Τα 100γρ που έχουμε κρατήσει τα αναμειγνύουμε με 150 γρ σαντιγί. Η κρέμα που θα προκύψει δεν θα είναι εντελώς ομογενοποιημένη, δηλαδή θα μοιάζει με κρέμα καραμέλας που θα έχει κομματάκια καραμέλας.
Τελειώνουμε στρώνοντας τη σαντιγί και πασπαλίζοντας με ξύσμα κουβερτούρας.
Τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν τη σερβίρουμε.
Και φυσικά δεν μπορώ να σας αφήσω χωρίς να προσθέσω μερικά βοηθητικά tips.

Tips
  • Όπως σας έχω γράψει και άλλη φορά, η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο και τα λιπαρά της 35% αλλιώς δεν θα αφρατέψει. Επίσης, μπορείτε να βάλετε και τον κάδο του μίξερ στο ψυγείο για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Επειδή η μετατροπή του ζαχαρούχου γάλακτος απαιτεί αρκετές ώρες, συνήθως βράζω μαζί τρία κουτιά ώστε και οικονομία ρεύματος κάνω και τα έχω έτοιμες για επόμενες φορές. Το ζαχαρούχο γάλα που έχει βράσει με αυτό τον τρόπο διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος τουλάχιστον για δύο μήνες.
  • Να αναμίξετε με απαλές κινήσεις τη σαντιγί με την καραμέλα γάλακτος με τη βοήθεια μιας μαρίζ ώστε να μην "ξεφουσκώσει" η σαντιγί.  







1 σχόλιο:

  1. ΚΟΛΑΣΗ! Ανεξαρτήτως συνθηκών, το banoffee είναι ένα γλυκό στο οποίο δεν μπορώ ν'αντισταθώ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή