Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κέικ λεμονιού στολισμένο με κρέμα τυριού

Λατρεύω τα κέικ αλλά όχι τα οποιαδήποτε. Μου αρέσουν αυτά που ξεχειλίζουν από υπερβολή. Γεμιστά με λαχταριστές κρέμες και γλασσαρισμένα με πλούσια σοκολάτα, σιρόπια και αλλά πολλά που με κάνουν να γουρλώνω τα μάτια μου στη θέα τους. Για ένα τέτοιο κέικ θα σας μιλήσω σήμερα. Και ας είναι γιορτινές μέρες και όλοι μας "βομβαρδίζουν" με συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Προσωπικά σκέφτηκα ότι και τα Χριστουγεννιάτικα μας πρωινά αξίζουν λίγη πολυτέλεια. Τι θα λέγατε για ένα πρωινό καφεδάκι σερβιρισμένο στο πλάι με μια φέτα μυρωδάτου κέικ λεμονιού με μπόλικη κρέμα τυριού?

Υλικά για το κέικ
115 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
115 γρ.γάλα
195 γρ. αλεύρι
2 αυγά
1,5 κτγ baking powder
ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι

Υλικά για την κρέμα τυριού
230 γρ. τυρί κρέμα
115 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι

Εκτέλεση για το κέικ
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και τη βάζουμε στην κατάψυξη.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το baking powder και ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε το γάλα στο μείγμα του βουτύρου και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το baking powder. Σε αυτή τη φάση είτε χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ταχύτητα του μίξερ είτε ενσωματώνουμε το αλεύρι με μια μαρίζ. Σταματάμε το χτύπημα (εάν ακόμα δουλεύουμε το κέικ στο μίξερ) και με μια μαρίζ αναδεύουμε απαλά το μείγμα καθώς προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Δεν θέλει πολύ ανακάτεμα για να μη ξεφουσκώσει το μείγμα. Βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και την αλευρώνουμε. Το περίσσιο αλεύρι το αφαιρούμε από τη φόρμα. Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου μία ώρα στις αντιστάσεις. Τα τελευταία πέντε λεπτά γυρνάμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση για να κάνει το κέικ καλύτερο πάτο. Στα 40 λεπτά μπορείτε να ανοίξετε το φούρνο και να βάλετε ένα ξυλάκι ή μαχαίρι στη μέση του κέικ. Εάν στο ξυλάκι ή το μαχαίρι υπάρχει κολλημένο μείγμα αυτό σημαίνει ότι το κέικ θέλει λίγο ακόμα χρόνο για να ψηθεί. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Εκτέλεση για την κρέμα τυριού
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα ώστε να γίνει μία αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε λίγο ακόμα, Στο τέλος, αναμειγνύουμε το ξύσμα λεμονιού με μια μαρίζ.

Συναρμολόγηση
Κόβουμε το κέικ οριζόντια με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού π.χ. το μαχαίρι για το ψωμί. Βάζουμε το πρώτο επίπεδο στην πιατέλα που θέλουμε να το σερβίρουμε και απλώνουμε από πάνω ένα μέρος από την κρέμα. Στη συνέχεια βάζουμε το δεύτερο επίπεδο. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Διατηρούμε το κέικ στο ψυγείο.

Επειδή την πάθαμε σας συμβουλεύουμε τα εξής:

  • Στο κέικ μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο αγελάδος με φυτικό βούτυρο. ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ στην κρέμα τυριού διότι το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.
  • Το αλεύρι αν θέλετε μπορείτε να το κοσκινίσετε πριν το προσθέστε στο μείγμα του βουτύρου. Λέγετε ότι το κέικ θα είναι πιο αφράτο. Προσωπικά για χάριν χρόνου δεν το κάνω και μια χαρά αφράτο βγαίνει το κέικ μου.
  • Την ποσότητα της ζάχαρης άχνης στην κρέμα τυριού μπορείτε να την αυξομειώσετε ή να την εξαλείψετε. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι αν προσθέστε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα, η άχνη δεν θα μπορέσει να αφομοιωθεί εντελώς από το μείγμα καθώς δεν υπάρχει κάποιο υγρό υλικό για να διαλυθεί και όταν την τρώτε θα κάνει στο στόμα σας το λεγόμενο "κρατσάνισμα".
  • Το κέικ πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχει κρυώσει όταν θα στρώσετε την κρέμα αλλιώς η κρέμα θα λιώσει και θα πέσει από το κέικ.
  • Πριν στρώσετε την κρέμα τυριού στο κέικ, βάλτε την για δέκα λεπτά στο ψυγείο.
  • Προτείνω να διατηρείτε το κέικ στο ψυγείο γιατί το γευστικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το να διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου. 


Εάν τα έχετε κάνει όλα σωστά τότε αυτό θα είναι το κέικ που έχετε φτιάξει.



Και μιας και έρχονται τα Χριστούγεννα, ρίξτε μια ματιά στη συνταγή μου για γιορτινά μπισκοτάκια.



5 σχόλια:

  1. Τρέχω να το δοκιμάσω, δείχνει λαχταριστότατο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέξε γιατί είναι. Και αν έχεις απορίες να μου τις στείλεις. Και φυσικά θέλω και σχόλια μετά τη δοκιμή. Καλή όρεξη!

      Διαγραφή
  2. Πουλχερία μου φαίνεται απίστευτο το κέικ σου! Ειδικά αυτή η κρέμα τυριού -έτσι παχιά παχιά που στέκεται στην κορυφή- με ιντριγκάρει πάρα πολύ... Συγχαρητήρια για την όμορφη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστώ πολύ! και εμένα αυτά μου αρέσουν και τόσο καιρό τα έβλεπε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων μέχρι που αποφάσισα ότι δεν πήγαινε άλλο. Έπρεπε επιτέλους να φτιάξω το δικό μου κέικ-υπερβολή.

      Διαγραφή
  3. ολα οσα κανεις ειναι φανταστικα, μ'εχεις εμπνευσει πολλες φορες!Στα πλαισια μιας ακολουθιας βραβειων διαλεγω εσενα να προσφερω το δικο μου!Συντομα πληροφοριες στο blog μου!!!Μπραβο για ολα οσα κανεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή