Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ένα εύκολο cheesecake φράουλα

Θυμάστε την προηγούμενη Δευτέρα που σας έδωσα μια συνταγή για μαρμελάδα φράουλα? Ε, λοιπόν αν σας έχει περισσέψει ήρθε η ώρα να φτιάξουμε ένα πανεύκολο cheesecake.

Υλικά για τη βάση
250 γρ. μπισκότα digestive
125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά για την κρέμα
600 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. κρέμα γάλακτος με λιπαρά 35%
60 γρ. ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση
Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα blender και τα τρίβουμε να γίνουν σκόνη. Αν το blender μας είναι μικρό τότε τα βάζουμε σε δύο δόσεις.
Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι. Μπορείτε να το κάνετε και με τη μέθοδο μπεν μαρί αν είστε πιο μυημένοι ζαχαροπλάστες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το μπισκότο ώστε να βραχεί όλο το μπισκότο.
Χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι ή στεφάνι το οποίο ρυθμίζουμε σε διάμετρο 20 εκ. Το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και στρώνουμε το μείγμα μπισκότου. Πιέζουμε αρκετά ώστε να ενοποιηθεί καλά η βάση σε όλη την επιφάνεια της. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο.
Και ήρθε η ώρα της κρέμας. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ σε δυνατές στροφές. Μόλις το μείγμα αρχίσει και αφρατεύει, δηλαδή μοιάζει σαν στραγγιστό γιαούρτι, προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Χτυπάμε για 1'-2' ακόμα ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά και στρώνουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο. Σε αυτό το στάδιο το cheesecake σας θα έχει αυτή τη μορφή.

photo by foodnetwork.com

Η δική μου γνώμη είναι να μείνει το γλυκό στο ψυγείο για ένα 12ώρο τουλάχιστον και λίγο πριν το σερβίρουμε το ξεφορμάρουμε ανοίγοντας το τσέρκι ή το στεφάνι και προσθέτουμε τη μαρμελάδα φράουλα. Όσο περίεργο αν σας ακουστεί αυτό, πιστεύω ότι τα γλυκά ψυγείου είναι πιο ωραία όταν είναι λίγο "μπαγιάτικα", δηλαδή να έχει περάσει ένα 12ώρο από την ώρα που τα φτιάξαμε. Δένουν τα υλικά και τα αρώματα καλύτερα μεταξύ τους. Συνήθως εγώ τα φτιάχνω μια μέρα νωρίτερα από τη μέρα που θέλω να τα σερβίρω.
Ο τρόπος που θα προσθέσουμε τη μαρμελάδα εξαρτάται από τη φαντασία μας. Υπάρχει η απλή λύση, να την στρώσουμε ελαφριά με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού, όπως στη φωτογραφία ή .....

photo by joyofbaking.com

...... να τη στρώσουμε με πιο καλλιτεχνικό τρόπο. Απλά αυτοσχεδιάστε!

photo by lamhe.co.in


Tricks και Tips
  • Το βούτυρο αγελάδος μπορεί να αντικατασταθεί με μαργαρίνη. Δεν αλλάζει κάτι στη συνταγή εκτός του ότι δεν θα υπάρχει το άρωμα από το βούτυρο στη βάση.
  • Μπισκότα digestive και τυρί κρέμα υπάρχουν πλέον σε διάφορες μάρκες. Έχω δοκιμάσει πολλά αλλά, χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, το καλύτερο αποτέλεσμα το είχα με τα μπισκότα digestive McVitie's και τυρί κρέμα Philadelphia.
  • Αν δεν έχετε τσέρκι ή στεφάνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταψάκι με ψηλά τοιχώματα και την ίδια διάμετρο. Απλά δεν θα ξεφορμάρετε το γλυκό σας.
  • Ο λόγος που προσθέτουμε το τυρί κρέμα όταν η κρέμα γάλακτος είναι σαν γιαούρτι είναι για να έχει το περιθώριο να αφρατέψει και άλλο. Αν την κάνουμε κανονική σαντιγί και συνεχίσουμε να τη χτυπάμε θα χάσει τον αέρα της και θα πέσει.
  • Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο και τα λιπαρά της 35% αλλιώς δεν θα αφρατέψει. Επίσης, μπορείτε να βάλετε και τον κάδο του μίξερ στο ψυγείο για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Αν θέλετε η κρέμα να γίνει πιο ελαφριά μπορείτε να αφαιρέσετε τα 300 γρ. τυρί κρέμα και να προσθέσετε άλλα 50 γρ. κρέμα γάλακτος.
  • Αν δεν σας αρέσει η μαρμελάδα φράουλα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με οποιαδήποτε άλλη μαρμελάδα.

Όπως καταλάβατε, δεν έχω φωτογραφίες από το δικό μου cheesecake διότι εξαφανίστηκε στη στιγμή. Επιφυλάσσομαι για την επόμενη φορά.



2 σχόλια:

  1. A ρε Πουλχερία με τα ωραία σου! Αμάν, είπα να χάσω κάνα κιλό για τον γάμο και τελικά με τις συνταγές σου δεν θα μου μπαίνει το φόρεμα! Χαχαχαχαχ! ελπίζω να είστε ΟΛΟΙ σας καλά και να βολευτήκατε στο καινούργιο σπιτάκι! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και οταν ερχομουν να φανταστεις οτι ηθελα να κανουμε ενα και να μου δωσεις και την συνταγη!!! τελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή