Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ζουμερή μαρμελάδα φράουλα!

Καλή εβδομάδα!
Μιας και είναι Δευτέρα σήμερα και λίγο πολύ είμαστε κατσουφιασμένοι που γυρνάμε στις δουλειές μας, σκέφτηκα να σας γλυκάνω με μαρμελάδα φράουλα.
Τα υλικά ταπεινά και λίγα αλλά το αποτέλεσμα εξαιρετικό!
Αυτή την εποχή βρίσκουμε ζουμερές κατακόκκινες νόστιμες φράουλες σε αρκετά οικονομική τιμή.
Προσθέτουμε ζάχαρη και λίγο νερό και φτιάχνουμε τη δική μας σπιτική μαρμελάδα.

Υλικά για μαρμελάδα φράουλα

1 κιλό φράουλες καθαρισμένες
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
ελάχιστο νερό
χυμός από ένα μικρό λεμόνι

Εκτέλεση

Επιλέγουμε φράουλες κατακόκκινες και χαρούμενες. Και αφού τις φέρουμε στο νέο τους σπίτι, τις πλένουμε πριν αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια τους ώστε να μην γεμίσουν στο εσωτερικό τους νερό από τις πιθανές τρύπες που μπορεί να δημιουργηθούν κατά τον καθαρισμό τους.




Μέσα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε τις φράουλες κομμένες στα δύο αν είναι μεγάλες διαφορετικά τις αφήνουμε όπως είναι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα δάχτυλο νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία. Π.χ. αν το μάτι ανάβει μέχρι το τρία, εμείς το βάζουμε στο μισό. Ο λόγος είναι ότι σε δυνατή φωτιά η μαρμελάδα θα "πιάσει" και επίσης φουσκώωωνει. Στην πρώτη φάση του βρασμού, η μαρμελάδα μας θα "αφρίσει". Μην πανικοβληθείτε δεν είναι σαπουνάδα.



Δεν ξέρω ακριβώς το λόγο που σχηματίζεται ο αφρός, εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι παίρνουμε ένα κουταλάκι και την "ξαφρίζουμε". Μαζί με τον αφρό, αφαιρούμε αναγκαστικά και ζουμί. Αυτό το αφρισμένο ζουμί, μην το πετάξετε αλλά βάλτε το σε ένα μπολ. Θα σας πω στο τέλος τι μπορείτε να το κάνετε. Αυτό το "ξάφρισμα" μάλλον αρέσει στη μαρμελάδα μας γιατί μετά από λίγο ηρεμεί και συνεχίζετε ο βρασμός.




Για να καταλάβουμε ότι η μαρμελαδίτσα μας είναι έτοιμη υπάρχει ένα μικρό και αλάνθαστο κόλπο.
Βγάζουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα κουταλάκι ανοίγουμε δρόμο μέσα στη μαρμελάδα. Αν αυτό το δρομάκι μείνει ανοιχτό, σημαίνει ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και την αφήνουμε να βράσει για ένα ακόμα λεπτό. Στη συνέχεια τη βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας και την αφήνουμε να ηρεμήσει.




Για τη σωστή συντήρησή της, πρέπει να συσκευαστεί όσο είναι ζεστή σε γυάλινα βάζα τα οποία νωρίτερα τα έχουμε αποστειρώσει. Για να αποστειρώσουμε τα γυάλινα βάζα, τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό για 2-3 λεπτά, αφού τα έχουμε πλύνει πρώτα. Μόλις τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα σκουπίζουμε. Τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελαδίτσα μας, τα κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Αν δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτό τον κόπο, φωνάζουμε φίλους και γνωστούς και την καταναλώνουμε στο πιτς φιτίλι.

Και τώρα μερικές συμβουλές που προέκυψαν από λάθη που έκανα.


1. Αν σας "πιάσει" η μαρμελάδα, μην προσπαθήσετε να την ξεκολλήσετε από τον πάτο της      κατσαρόλας. Αν είναι προς το τέλος, την αδειάζεται στα βάζα χωρίς να πάρετε το καμένο μέρος.
Αν είναι στην αρχή, την αδειάζεται σε νέα κατσαρόλα πάλι χωρίς να πάρετε το καμένο μέρος.
Ο λόγος είναι ότι αν προστεθεί το καμένο μέρος, η μαρμελάδα σας θα μυρίζει άσχημα.

2. Η ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί χωρίς να επηρεάσει τη συνταγή. Το πόσο γλυκιά θα είναι  η μαρμελάδα είναι καθαρό προσωπικό γούστο.

3. Το νερό είναι απαραίτητο υλικό αρκεί να είναι λίγο, ένα οριζόντιο δάχτυλο από τον πάτο του ποτηριού. Υπάρχουν συνταγές που προτείνουν να αφήσεις τις φράουλες στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη για 12 ώρες και μετά να τις βράσεις χωρίς προσθήκη νερού. Το έκανα και προέκυψε καραμέλα με γεύση φράουλας.

4. Το αφρισμένο ζουμί το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τον αφρό και από κάτω αποκαλύπτεται ένα ωραιότατο σιρόπι φράουλας. Το βάζουμε σε ένα βαζάκι και μετά στο ψυγείο. Καλοκαίρι έρχεται όλο και κάποιο παγωτό θα θέλουμε να στολίσουμε.

Τολμήστε να τη δοκιμάσετε. Είναι εύκολη και νοστιμότατη. Και αν τη δοκιμάσετε, γράψτε μου τις εντυπώσεις σας.






7 σχόλια:

  1. Πιο πολύ μέσα στο μυαλό μου δεν θα μπορούσες να ήσουν! :-) Χθες έφαγα στην Κρήτη γιαούρτι με μια υπέροχη μαρμελάδα φράουλα και ότι ήθελα να ψάξω για μια συνταγή να φτιάξω και εγώ! Σε ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ και να είχα λίγη τώρα! Ότι πρέπει για να συνοδεύσει το απογευματινό μου γιαουρτάκι....
    Φιλάκια πολλά γλυκιά Πουλχερία
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Vally: πολύ χαίρομαι που σε βοήθησα.ελπίζω να σου αρέσει και το αποτέλεσμα.
    @ Κατερίνα: γλυκατζούρα μου εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ζουμερότατη η μαρμελάδα και πολύ χρηστικές οι συμβουλές σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το κόλπο....να καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμη...δεν το ήξερα!
    Νάσαι καλά βρε Πουλχερία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έλεος Πουλχερία μου και ερχεται καλοκαιρακι..όλο πειρασμούς είσαι!
    (το κακό ειναι οτι δεν νομίζω να μαζέψω 1 κιλό φραουλες απο τις φραουλιές μου...!) φιλια πολλα! Βαρβαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βαρβάρα:αν καλλιεργείς δικές σου φράουλες και είναι λίγες μη τις χαλαλίζεις για μαρμελάδα. Οι σπιτικές φράουλες είναι ότι πιο νόστιμο έχω φάει και ότι πιο αρωματικό έχω μυρίσει. Να τις χαρείς με τους αγαπημένους σου. :)

      Διαγραφή